Over woorden.org

Woorden.org is een gratis online Nederlandstalig woordenboek. Het privé-initiatief is gestart in 2010 en is een verzameling van woorden, verrijkt met eigenschappen, afbreekpatronen, uitspraak, definities, voorbeelden, spellinginformatie, onregelmatigheden, synoniemen, antoniemen en zegswijzen.

Onze woordenschat omvat momenteel circa 170.000 woorden. In tegenstelling tot andere woordenboeken heb je op woorden.org direct en gratis toegang tot het gehele woordenboek. Wij houden dit zo en hopen daarmee je eerste keuze te zijn voor Nederlandstalige woordinformatie.

Door het combineren van informatie van diverse websites willen we bereiken dat we op zo veel mogelijk zoekopdrachten een antwoord kunnen geven, of je verder kunnen helpen door te verwijzen naar andere woordenlijsten op het internet.

De woorden

Woorden.org toont onder andere woorden uit het Kernerman woordenboek Nederlands. Deze informatie is te herkennen aan de melding `Bovenstaande informatie is afkomstig van Kernerman Dictionaries`. Aan het Kernerman woordenboek Nederlands hebben de volgende personen een bijdrage geleverd:
  • Rik Schutz was tot 2006 werkzaam bij VD Lexicografie als senior uitgever (verantwoordelijk voor de Grote VD en de reeks grote vertaalwoordenboeken) en is momenteel projectleider spelling bij de Nederlandse Taalunie. (meer)
  • Dr. Truus Kruijt was projectleider bij projecten van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en de Nederlandse Taalunie en heeft veel publicaties op haar naam staan. Zij heeft colleges Nederlandse taalkunde gegeven aan studenten Nederlands aan de universiteiten van Muenster, Keulen en Essen.
  • Monique Woltring is actief als docent Spaans en vertaler, onder andere voor het VD Groot woordenboek Nederlands-Spaans en Spaans-Nederlands
  • Drs. Geert Bilsen is werkzaam als editor bij het Nederlands Normalisatie Instituut en was werkzaam bij VD Lexicografie als mederedacteur van de `Dikke VD`. Hij is ook medeauteur van de VD cultuurgids voor de reiziger.
  • Wilfried Dabekaussen werkte als redacteur mee aan de digitalisering van de 'Dikke VD' en is nu directeur van consultancybureau Izidoor, en van bijlesinstituut Abacus.
  • Marlies Hagers werkte als redacteur mee aan het VD Basiswoordenboek. Ze was redacteur bij NRC Handelsblad, is eigenaar van tekstbureau Onder Woorden en is auteur van talloze schoolboeken.
  • Hanne Bussels is in 2011 als vertaler afgestudeerd aan de Lessius Hogeschool in Antwerpen. Na een succesvolle stage bij Kernerman, was het redacteurschap aldaar haar eerste baan.
Kernerman Nederlands Leerderswoordenboek
Redactie: Rik Schutz
© 2007-2014 K Dictionaries Ltd. Alle rechten voorbehouden.
Spelling


Je zoekopdracht wordt vergeleken met twee woordenlijsten, beide goedgekeurd door de Taalunie. Gezamenlijk bevatten deze lijsten circa 287.000 unieke woorden. Bij woorden die regelmatig spellingsproblemen veroorzaken verwijzen we je door naar relevante pagina's op de websites van de Taalunie en de Taaltelefoon.

Definities


Je zoekopdracht wordt tevens vergeleken met de omschrijvingen die op definitie-zoekmachine Encyclo.nl te vinden zijn. Je ziet hierdoor snel of andere websites je verder kunnen helpen bij je zoekopdracht.

Citaten


60.000 citaten, inclusief auteursinformatie, zijn verzameld door acteur en schrijver Gerd De Ley van Citafor. Een groot deel van deze collectie is gepubliceerd in `Het Grootste Citatenboek ter Wereld` (Uitgeverij Lannoo, Tielt, 3e herziene druk, april 2014).

Spreekwoorden en zegswijzen


Woorden die verouderd zijn, , slechts voorkomen in inmiddels onbekende spreekwoorden of zegswijzen, of woorden die alleen regionaal worden gebruikt, vind je juist in ons woordenboek vaak nog terug . Op woorden.org zie je direct of het woord dat je zoekt voorkomt in een van de ongeveer 15.000 spreekwoorden, zegswijzen en dialectspreekwoorden. Aan de hand van de beknopte uitleg bij de spreekwoorden valt de betekenis van het woord vaak te achterhalen.

Contactinformatie


Woorden.org is een website van
Slot Webcommerce BV
't Pad 1
9365TA
Niebert
Nederland
E-mail: info@dirkslot.com