Gezegden,

uitdrukkingen, gezegden en spreekswijzen

Zoek

4 spreekwoorden en uitdrukkingen bevatten `De Dam`

  1. als er één schaap over De Dam is, volgen er meer (=als één persoon iets nieuws geprobeerd heeft, durven anderen ook wel)
  2. De Dampen aandoen (=pesten)
  3. het hek is van De Dam (=iedereen doet maar wat die wil zonder grenzen)
  4. Zodra het hek van De Dam is lopen de varkens in het koren (=Een ramp komt voort uit roekeloosheid / Als er geen toezicht is springen kinderen of ondergeschikten uit de band)

Het dialectenwoordenboek kent 4 spreekwoorden met `De Dam`

  1. Liwwadders: must op de Weaze weze (=De Dames van plezier bezoeken)
  2. Twents: As 'n schoap owwer 'n dam is dan steet het hek los (=als een schaap over De Dam is dan staat het hek los)
  3. Tilburgs: vur un goej en lèkker mènneke gonge de mèskes vruuger ter bèèvert naor ut Meuleschots, St. Anneke's kepèlleke. (=Om aan de man te komen gingen vroeger (maar ook nu nog) De Dames op bedevaart naar het Sinte Anna's kapelleke te Molenschot)
  4. Alblasserdams: Laat het touwgie (van De Damesklompen) niet deurknippen. .. het land in was het de gewoonte om aan de bruid een paar nieuwe klompen mee te geven voor onder de bedstee. Soms waren de maiden zo prompt(trots)met dat kadogie dat ze het touwgie pas deurdeje als het krippie in de bedstee most. (=huwelijkscadeau)

Bronnen

De spreekwoorden en gezegden zijn afkomstig van Wikiquote, Wikipedia en onze gebruikers. Op woorden.org is de uitleg ingekort en is herkomst van spreekwoorden en gezegden weggelaten.
Zie ook: Het boek `De Latynsche spreekwyzen` uit 1755 met oud-Nederlanse vertalingen